Yazar "Özdemir, Zeynep" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hidrofilik ve lipofilik özellikteki antibakteriyel ilaçların sütün yağlı ve yağsız kısmında davranışlarının belirlenmesi(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018) Özdemir, Zeynep; Traş, BünyaminBu çalışmanın amacı amoksisilin ve tilozin uygulanan Holstein ırkı inek sütlerinde ilaçların fizikokimyasal özelliklerine göre sütün farklı kısımlarına dağılımını belirlemektir. Çalışma hem in vitro hem de in vivo yürütülerek, in vitro çalışmanın sütün farklı kısımlarına ilaç dağılımını in vivo çalışmaya uygun olarak yansıtıp yansıtmadığını belirlemek amaçlandı. Çalışma in vitro ve in vivo olmak üzere iki aşamada yapıldı. İn vivo çalışma çapraz-dizaynda, 6 adet sağlıklı Holstein ırkı (450-500 kg, 2-4 yaş) sütçü inek üzerinde gerçekleştirildi. İlk olarak ineklere 14 mg/kg dozunda amoksisilin boyun bölgesi dorsolateralinden kas içi yolla uygulandı. Süt örnekleri (100 mL) ilaç uygulama öncesi (0) ve takip eden 1, 3, 6, 9, 12, 24, 48, 72, 96, 120 ve 144.saatlerde toplandı. İlaç arınma süresini takiben ineklere 15 mg/kg dozunda tilozin boyun bölgesi dorsolateralinden kas içi yolla uygulandı. Süt örnekleri (100 mL) ilaç uygulama öncesi (0) ve takip eden 24, 48, 72, 96, 120 ve 144. saatlerde toplandı. Tam süt, yağsız süt, krema ve kazeindeki amoksisilin ve tilozin konsantrasyonları HPLC-UV ile belirlendi. Çalışmanın in vitro aşamasında 0,004 – 400 µg/g amoksisilin ile 0,05 – 50 µg/g tilozin, ilaç içermeyen sütlere eklendikten sonra 37 °C'de 30 dakika inkübasyonun ardından yağsız süt, krema ve kazeine ayrılarak, ilaç konsantrasyonları belirlendi. Ayrıca süt ve süt kısımlarında toplam protein yüzdesi belirlendi. Amoksisilinin çalışmanın her iki aşamasında da yağsız sütte krema ve kazeine göre daha fazla biriktiği tespit edildi. Tilozinin in vitro aşamada tam ve yağsız sütteki konsantrasyonları benzer iken, in vivo aşamada kremada daha fazla dağıldı ancak bu beklenenden düşüktü. Tam ve yağsız sütte toplam protein yüzdesi benzer ve kremadan daha yüksek belirlendi Sonuç olarak hidrofilik özellikteki amoksisilinin krema ve kazeinde daha az biriktiği bu nedenle amoksisilinin krema ve kazeinden arınma süresinin tam sütten daha kısa olabileceği belirtilebilir. Bu öngörünün doğrulanması için daha hassas analiz yöntemleri ile ek çalışmalara ihtiyaç vardır. Çalışmada tilozin konsantrasyonu yağsız süt ve kremada 48.saatte, 24.saatte ise kazeinde 50 µg/kg ve altında belirlenmiştir.Öğe Sütte antibiyotik kalıntılarının belirlenmesinde kullanılan hızlı test kitleri ve güvenilirlikleri(2018) Özdemir, Zeynep; Traş, BünyaminAntibakteriyal ilaçlar, veteriner klinikte en yaygın kullanılan ilaç grubudur. Bu ilaçlar çeşitli seviyelerde süte geçerler. Sütte kalıntıtaranmasında kullanılan çok sayıda ticari kit mevcuttur. Bu kitler çalışma prensiplerine göre mikrobiyolojik, immunokimyasal vebiyosensörler olarak sınıflandırılır. Ticari test kitlerinde kolostrum ve mastitisli sütte doğal antibakteriyel maddelerin bulunması,mastitisli sütte yüksek somatik hücre sayısı ve pH, sütün yüksek oranda yağ, yağ asiti ve protein içermesi, sütteki deterjan vedezenfektan kalıntıları, süt numunelerinin depolama ve saklama koşulları, mikrobiyolojik metotlarda inkübasyon süresi, sütteantiparaziter ilaç kalıntılarının bulunması, test sonuçlarının cihaz yerine görsel olarak yorumlanması gibi nedenlere bağlı olarakyanlış-pozitif sonuçlar alınabilmektedir. Antibakteriyellerin tanımlanması ve doğrulanmasında en güvenilir yöntem kromatografikmetotlardır. Türkiye’de hayvansal gıdalarda antibiyotikler ve diğer kimyasallar “Kalıntı İzleme Programı” ile son 11 yıldır Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülmektedir.