Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ahmad, Muhammad Moiez" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Supplementation of Encapsulated Essential Oil Blend to Dairy Cow Rations on in Vitro Rumen Fermentation and Digestibility
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2023) Ahmad, Muhammad Moiez; Arslan, Cavit
    Bu in vitro çalışma, iki farklı oranda NDF içeren süt ineği toplam karışım rasyonlarına (% 36.48 NDF = TKR-1 ve % 46.07 NDF = TKR-2) değişen dozlarda (0, 50, 100, 200, 300, 400 ve 500 mg/L) etken madde olarak kaplanmış formda kişniş tohumu yağı, eugenol, geranil asetat, ve geraniol içeren ticari bir esansiyel yağ karışımı ilavesinin bazı rumen fermentasyon parametreleri ile kuru madde ve NDF sindirimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla iki deneme halinde yapıldı. Deneme I ve Deneme II'de; kaba: konsantre yem oranı 60: 40 olan toplam karışım rasyonla beslenen yaklaşık 650 kg canlı ağırlıktakı iki adet kanüllü süt ineğinden alınan rumen sıvısı kullanıldı. Deneme I; otomatik modüler in vitro gaz üretim sistemi ile yapıldı. Bu denemede; esansiyel yağ karışımı ilavesinin rumen fermentasyon ürünlerinden total gaz üretimi, pH, amonyak azotu, total uçucu yağ asitleri, asetik-, propiyonik- ve bütirik asit üretimi üzerine etkileri 24. ve 48. saatlerde belirlendi. Ayrıca, üretilen asetik-, propiyonik- ve bütirik asit miktarından hareketle TKR-1 ve TKR-2'nin ürettiği karbondioksit ile asetik-, bütirik asit ve karbondioksit miktarından hareketle metan miktarı, 24. satte üretilen gaz miktarı ve besin madde içeriğinden hareketle organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değerleri hesaplandı. Deneme II; Daisy in vitro Fermentation System tekniğiyle yapıldı. Esansiyel yağ ilavesinin TKR-1 ve TKR-2'nin in vitro gerçek kuru madde ve NDF sindirilebilirliği Ankom DaisyII Inkübatör'de 48 saatlik inkübasyonun ardından belirlendi. Deneme I sonucunda; farklı oranlarda esansiyel yağ karışımı ilavesinin TKR-1 ve TKR-2'de yukarıda adı geçen rumen fermentasyon ürünleri, karbondioksit ve metan üretimi ile organic madde sindirimi ve metabolik enerji değeri üzerine olumlu yada olumsuz etkisinin olmadığı belirlendi. TKR-2'de inkübasyonun 24. saattindeki total gaz üretimi, propionik asit konsantrasyonu, organik madde sindirimi ve metabolik enerji değerinin linear olarak arttığı tespit edildi. Deneme II sonucunda; TKR-1 ve TKR-2'nin in vitro gerçek kuru madde ve NDF sindiriminin genel olarak orta (200 ve 300 mg/L) ve yüksek (400 ve 500 mg/L) düzeydeki esansiyel yağ karışımı ilavelerinde arttığı belirlendi. Bu araştırmada elde edilen bazı rumen fermentasyonu parametreleri ve besin madde sindirilebilirliği sonuçlarına göre, kapsüle edilmiş formda esansiyel yağ karışımı ilavesinin total gaz üretimi, pH, amonyak azotu, total uçucu yağ asitleri, asetik-, propiyonik- ve bütirik asit, metan, organik madde sindirilebilirliği ve metabolik enerji değeri üzerinde değişikliğe sebep olmadığı, orta ve yüksek dozlarda ilavelerin ise kuru madde ve NDF sindirimi üzerinde olumlu etki yaptığı kanaatine ulaşıldı.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim