Yazar "Akman, Mehmet" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe 10-15 Yaş Grubu İlköğretim Öğrencilerinde Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı(2013) Bıyıklı, Ezgi Toptaş; Akman, MehmetAmaç: Bu çalışma, Konya ilindeki 10-15 yaş aralığındaki ilköğretim öğrencilerinin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıklarını belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Araştırma, ilköğretim okullarından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş 10-15 yaş arası 599 erkek, 601 kız olmak üzere toplam 1200 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada veri toplama aracı olarak, literatür taraması sonucu oluşturulan anket formu kullanılmıştır. Katılımcıların boy uzunluğu (cm) ve vücut ağırlıkları (kg) araştırmacı tarafından ölçülmüştür. BKİ hesaplanmış ve WHO Büyüme Eğrileri Referans Çalışma Grubu 2007 persentillerine göre sınıflandırılmıştır. Verilerin analizinde Ki- kare (?2) ve Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya alınan 1200 öğrencinin %49.3ü erkek, %50.7si kızdır. Erkeklerin %15.7sinin, kızların %19.8inin BKİ persentilleri 15. iken, erkeklerin %22.9unun, kızların %8.2sinin BKİ persentilleri 85tir. Öğrencilerin %84.9u sütü sevdiğini belirtmiş olmakla birlikte, %55.7si her gün süt tüketmektedir. Her gün süt tüketen öğrencilerin %35.4ü günde iki su bardağı ve üzerinde süt içmektedir. Her iki cinsiyet grubunda da günlük tüketilen süt miktarındaki artışla boy uzunluğu ortalamasının anlamlı olarak arttığı görülmüştür (p0.05). Süt içen öğrencilerin % 15.8i açıkta satılan işlenmemiş süt, %69.2si pastörize veya UHT süt tüketmekte, %15.1i ise her iki gruptan da tüketim yapmaktadır. En çok tercih edilen süt ürünü %78.8 sıklığıyla her gün tüketildiği belirlenen peynirdir. En az tercih edilen süt ürünü ise %75.8 sıklığıyla hiç tüketilmediği belirlenen kefirdir. Dondurma, peynir ve yoğurttan sonra %32.6 sıklığıyla öğrenciler tarafından en çok tüketilen süt ürünlerinden diğeridir. Büyüme-gelişme ve sağlığın korunmasında büyük işleve sahip olan süt ve süt ürünlerinin öğrenciler tarafından yeterli miktarda tüketilmediği görülmüştür. Öğrencilerin büyük bir kısmı sütü sevmesine rağmen düzenli olarak süt içmemektedir. Aynı zamanda düzenli olarak süt içen öğrencilerin de yeterli miktarda süt tüketmediği görülmüştür. Sonuç: Süt ve süt ürünlerinin beslenmemizdeki önemi ve günlük tüketilmesi gereken miktarı hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi ve süt tüketimini artırmaya yönelik uygulamaların geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.Öğe An analysis of consumers' food purchasing attitudes and habits in relation to food safety(Asian Network for Scientific Information, 2011) Onay, Didem; Quadir, Seher Ersoy; Akman, MehmetThrough the recent developments in food industry, natural and synthetic additive substances are being used in food production to increase the quality and taste of food, to prolong their shelf life and to decrease costs. Despite their many benefits, these applications can sometimes cause allergy, chronic or acute food poisonings, deaths and labor force loss. Therefore, it is crucial that consumers perceive risks stemming from food and learn how to manage them when purchasing and thereby decide whether the food is safe or not. The aim of this study is to examine consumers' attitudes pertaining to food safety when buying food and their habits of taking precautions against this matter. The sample of the study was composed of 546 civil servants and teachers residing in the city center of Konya. It was found out that the subjects in the sample group had correct habits in terms of paying attention to food safety but their attitudes in this issue were inadequate. Teachers were found to be more sensitive to the risks stemming from the food additives than civil servants (p<0.01). As for the attitudes to precautions taken in food purchase, teachers were found to be less careless (p<0.05). Contrary to our expectations, it was found out that those with lower educational levels were found to display more conscious consumer attitudes (p<0.05). In terms of habits, women were seen to observe the precautions to be taken when purchasing food more carefully compared to men (p<0.001). Younger consumers were found to pay more attention to the precautions mentioned than older ones (p<0.05). © Asian Network for Scientific Information, 2011.Öğe Breast-Feeding Behaviours of the Mothers(2009) Onay, Didem; Akman, Mehmet; Akdeniz, Şengül; Vicdan, Ayşe KaçaroğluBreast-feeding is the most useful nutrient due to the facts that its contents change according to the requirements of the newly-born, it protects them against the infections and it meets all the physiological and psychological needs of the baby in the fist six months and it is economical. In the following months, the infants getting breastmilk could be supported by additional nutrients so that they can make a healthy start in life being far away from the malnutrition and infection risks. This study was conducted at the local hospitals of Aksehir, Konya, with an aim to determine the breast-feeding behaviors of the volunteered 345 mothers who had 0-24-month-old babies. The ratio of the mothers who had breastfed their babies in wake of the birth was found to be 50.1%, while the ratio of the ones who did that in the first two hours was 35.9%. It was also found that 14.0% of the mothers hadn't breastfed their babies in the first three or more hours. Another finding in the study was that 89.0% of the mothers had given colostrums, while 7.2% of them hadn't. The other 3.8% said that they didn't remember if they had done that or not. The relationship between giving colostrums and the education level was found to be significant (p<0.05). It was also found that 79.7% of the mothers had chosen breast-feeding as the first nutrient to their babies in wake of the birth. The frequency of breast-feeding was found to vary as follows: 45.8 % of the mothers breastfed when their babies needed, 40.3% of them did that when their babies cried and the other 13.0% did breast-feeding according to a scheduled timetable. The ratio of the mothers who did not breast-feeding was 0.9%. The relationship between that frequency and mother education level was found to be significant statistically (p<0.05), but the relationship between breast-feeding frequency and other variables such as mother age, the order of the child in family and the number of children was found to be insignificant (p>0.05). The period in which the babies were fed by only breast milk without any additional nutrient was found to vary as follows: 69.1% of the babies were breastfed during 4-6 months, 27.0% were breastfed less than 4 months, 4.1% of them 7-12 months. The average breast-feeding period without any additional nutrient intake was found to be 4.5±0.8 months. 73.6% of the mothers who started giving the additional nutrient did that in the 4-6 months after the birth, while 17.2% of them did that before the fourth month and the other 9.2% of them did that after the sixth month following the birth. © Asian Network for Scientific Information, 2009.Öğe Konya'da iki ilkokulda dokuz yaş ve üzeri kız ve erkek çocuklarda beslenme alışkanlıkları, demir yetersizliği anemisi ve parazitlerin ilişkisi üzerine bir araştırma(Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1987) Akman, Mehmet; Demireli, OrhanBu araştırma, 9-11 yas grubu toplam 148 ilkokul öğrencisinde; demir Yetersizliği anemisinin görülme sıklığı, anemiyle beslenme alışkanlıkları, parazit durumu, büyüme ve gelişme arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Çocuklar ve aileleri hakkında elde edilen genel bilgiler sonucu Karşıyaka İlkokulunun, sosyo-ekonomik durumu İnkılap İlkokuluna göre daha düşüktür. Sağlık şikayetleri Karşıyaka İlkokulu öğrencilerinde, İnkılap İlkokulu öğrencilerine göre iki kat fazla ve istatistiksel olarak önemlidir (p<0.05 ). Fizik muayene sonucu çocukların % 61,4'ünde diş çürüğü, % 30,4'ünde konjektiva solukluğu, % 16,2'sinde avuç içi solukluğu saptanmıştır. Ayrıca % 7,4 oranında angular 1ezyon ve % 5,4 oranında keylozis bulunmuştur. Çocukların % 47,9'unda demir yetersizliği anemisi, periferik yayma sonucu % 30,4'ünde hipokrom-normositer anemi saptanmıştır. Sosyo-ekonomik düzeyi farklı iki ilkokulun demir yetersizliği anemisi ilişkisi önemsiz (p>0,05) bulunmuştur, Anemik bulunan çocukların % 53,5'inin dışkısında değişik tipte parazit yumurtaları görülmüştür. Parazit varlığı yönünden iki ilkokul arası ilişki önemsizdir (p>0,05). Vücut ağırlığı ortalaması erkeklerde 28,4 ± 4,91 kg, kızlarda 30,27 ± 4,66 kg, boy uzunluğu ortalaması ise erkeklerde 136,4 ± 6,32 cm, kızlarda 135 ± 6,54 cm'dir. Vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ile anemi arasındaki ilişki önemsizdir (p>0,05). Çocukların diyeti, özellikle sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan ilkokulda olmakla birlikte, her iki ilkokulda da tahıla dayalıdır. Süt ve yoğurt, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler ve bitkisel sıvı yağ tüketimi azdır. Et ve türevlerinin tüketimi sosyo-ekonomik durum ile paralellik göstermektedir. Kişi başına günlük enerji tüketimi erkeklerde ortalama 2084 kkal, kızlarda ise ortalama 2078 kkal'dir. Bu değerler önerilenden biraz düşüktür. Kalsiyum, riboflavin, niasin ve A Vitamini tüketimi de yetersiz düzeydedir. Ortalama demir ve protein tüketimi yeterli ancak demir emilimi düşük ve az olan tahıllardan, protein ise kalitesi düşük olan bitkisel kaynaklı proteinlerden sağlanmaktadır. Çocukların sağlık ve beslenme sorunlarının çözümünde; yaygın bir beslenme eğitiminin yapılması, çocuklara kişisel temizlik kurallarının öğretilmesi, okul kantinleri ve seyyar satıcıların denetlenmesi, önemlidir. Ayrıca, besinlerin demir yönünden zenginleştirilmesi veya demir preparatları kullanılması yerine diyette C Vitamini tüketim miktarlarının artırılması ve öğünlere dağılımının sağlanması, ilkokul beslenme programlarının devlet politikası içinde yer almasının yarar sağlayacağı düşünülmektedir.Öğe Microbilogical Quality of Home Cooked Meat Meals and Vegetable Salads(PROFESSIONAL MEDICAL PUBLICATIONS, 2010) Elmacıoğlu, Funda; Tayfur, Muhittin; Bener, Özgün; Akman, Mehmet; Aksoydan, EmineObjective: To determine the microbiological quality of home meals and salads samples. Methodology: A total of 180 samples were collected between May 2007 and July 2007 in Ankara, Turkey. The samples were analysed for the presence of total aerobic bacteria (TAB), thermotolerant coliform bacteria (TCB), Esherichia coli, Salmonella spp. and Staphylococcus aureus. Results: In the present study, S. aureus, coliforms, E. coli, and Salmonella were not detected in cooked meat meals samples. TAB was detected in 22 (24.4%) meat dishes ranges 10(2)-10(4). The cooked meat dishes samples were analyzed for the presence of TCB, and detected in 2 (2.2%) meat dishes ranges 10(3)-10(4). Numbers of the aerobic mesophilic bacteria ranged from 10(2) to 10(5) cfu/g and coliforms from 37 to 1400 MPN/g in 17 (18.9%) of salad samples. E. coli was detected at level 10(2)-10(3) (n= 12, 13.3%) and S. aureus was detected in 9 (10.0%) at levels of 10(3)-10(4) cfu/g salad samples tested. In 4 (4.4%) of the salads samples S. aureus and E. coli were isolated together. Conclusion: The results indicate that the type of vegetable salads analysed may contain pathogenic bacteria and thereby represent a risk to the consumers in regard to foodborne diseases. Thus, it remains essential to include the significance of effective hygiene practices as an important safety measure in programmes of home hygiene, consumer education, and adviceÖğe Serum Lipid profile and related factors in Sedentary Turkish adults living in Konya(KARGER, 2015) Kalkan, Indrani; Bayrak, Ebru; Akman, Mehmet[Abstract not Available]