Yazar "Atay, Ersin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Armutta ara anaçlı fidan üretiminde aynı anda yapılan çift aşılamanın ve bazı uygulamaların aşı başarısı ve fidan gelişimine etkisi(2018) İpek, Muzaffer; Arıkan, Şeyma; Eşitken, Ahmet; Pırlak, Lütfi; Aras, Servet; Atay, ErsinBu çalışmada, 1 yılda Beurre Hardy ara anaçlı, Quince-A anaçlı Williams armut fidanı üretiminde aynı anda çiftaşılama ile iki farklı ara anaç uzunluğunun etkileri araştırılmıştır. Ayrıca, ara anaç kalem uzunluğu ve bazı kimyasaluygulamaların fidan kalitesi üzerine etkileri de belirlenmiştir. Araştırmada, aşı başarı oranı, fidan boyu, yan dal sayısı,yan dal uzunluğu, yan dal açısı, yaprak sayısı ve yaprak alanı ile anaç, ara anaç ve çeşidin aşı sürgünü çaplarıincelenmiştir. Aşı başarı oranı, ara anaç kalem uzunluğu 15 cm olan fidanlarda %83, 30cm olan fidanlarda %79 olmuştur.Fidan boyu, 15cm ara anaç uzunluğunda (97.57cm), 30cm’ye (93.64cm) göre daha yüksek bulunmuştur. Ortalama yandal sayısı, 15 cm ara anaç kalem uzunluğunda (0.42 adet/fidan), 250 ppm IBA750ppm promalin (0.87adet/fidan), 250ppm IBA 750ppm promalin %3 üre (0.73 adet/fidan) ve 250 ppm IBA %3 üre (0.53 adet/fidan) uygulamalarındadiğer ara anaç uzunluğu ve uygulamalardan daha fazla olmuştur. Yan dal uzunluklarında ise en yüksek değer 30cm araanaç kalem uzunluğuna sahip fidanlarda ve 250 ppm IBA 750ppm promalin (21.93 cm) ile 250 ppm IBA %3 üre(16.90 cm) uygulamalarında elde edilmiştir. Sonuç olarak, aynı yıl içinde hem ara anaç ve hem de çeşit aşılamasıyapılarak armut fidanı üretiminde bir yıl zaman kazanılmıştır.Öğe Determination of Fruit Growth in Some Apple Varieties(ANKARA UNIV, FAC AGR, 2010) Atay, Ersin; Pırlak, Lütfi; Atay, Ayşe NilgünThis study was carried out in order to examine the fruit development in some apple varieties which are grafted on MM 106 rootstock and reach the harvesting maturity in various periods under Isparta (Egirdir) conditions. Changes in diameter of the fruits were regularly measured, beginning from the time when they reached about 1 cm diameter size until the harvesting time so that we could create fruit growth curves in Jerseymac, Galaxy Gala and Braebum apple varieties that are grafted on MM 106 rootstock. All varieties grew with a regular single sigmoid curve from fruit set time to harvest. During grow and development periods average fruit weight, soluble solids content, pH value of the fruit juice increased, and fruit firmness, titratable acidity decreased. Moreover, it was found out that the values L and b decreased while the value a increased during harvest times of the varieties when compared to the first samples taken right after the color broken (P < 0.01 for Braebum and P > 0.05 for other varieties).Öğe The Effect of Weed Competition on Apple Fruit Quality(UNIV AGR SCI & VETERINARY MED CLUJ-NAPOCA, 2017) Atay, Ersin; Gargın, Seçkin; Eşitken, Ahmet; Güzel, N. Pınar; Atay, Ayşe Nilgün; Altındal, Mesut; Şenyurt, HamzaOrchard performance is influenced by weed competition. In this study, the effects of weed competition on nutrient contents, chemical and physical fruit quality properties were sought. The study was carried out in a high-density apple orchard ('Golden Delicious'/M. 9) over two consecutive growing seasons. The effect of weed competition was studied at three different levels: weak, moderate and strong. Fruit firmness, soluble solids content, macronutrients (such as nitrogen, potassium and calcium) and potassium+magnesium/calcium ratio in fruit were significantly affected by weed competition. Strong weed competition negatively affected soluble solids content and potassium+magnesium/calcium ratio. In both trial years, soluble solids content was significantly higher in weak weed competition. In the first year of the study, soluble solids content ranged between 13.77 +/- 0.06% (strong weed competition) and 15.20 +/- 0.10% (weak weed competition). In the following year, soluble solids content values were determined as 13.13 +/- 0.23% in strong weed competition and 13.83 +/- 0.21% in weak weed competition. Weak weed competition showed superiority for fruit weight and potassium+magnesium/calcium ratio. As a whole, this study indicates that insufficient weed control in tree rows might be a limiting factor for fruit quality in high-density apple orchards.Öğe Elmalarda meyve büyüklüğünü etkileyen faktörler(2009) Atay, Ersin; Pırlak, Lütfi; Atay, A. NilgünElma yetiştiriciliğinde verim ve kaliteyi bir arada düşünmek gerekmektedir. Aksi takdirde pazarlama kanallarında büyük problemler oluşmakta, dolayısıyla üretici ve tüketiciler zarar görmektedirler. Bu çalışmada, elma ticaretinin en önemli kriterlerinden olan meyve büyüklüğünü etkileyen önemli faktörler tartışılmıştır.Öğe MM 106 anacı üzerine aşılı bazı elma çeşitlerinde meyve büyümesi ve gelişiminin incelenmesi(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007-07-03) Atay, Ersin; Pırlak, LütfiBu çalışma, MM 106 anacı üzerine aşılı ve farklı tarihlerde hasat olgunluğuna ulaşan bazı elma çeşitlerinde meyve büyümesi ve gelişiminin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme 2006 yılında Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde yürütülmüştür. Bu amaçla MM 106 anacı üzerine aşılı Jersey Mac, Galaxy Gala ve Braeburn elma çeşitlerinde meyve büyüme eğrilerinin oluşturulması için meyvelerin çap değişimleri meyve tutumundan sonra meyvelerin yaklaşık 1 cm çap değerine ulaştığı tarihten hasat tarihine kadar haftada iki kez düzenli olarak ölçülmüştür. Meyvelerin çap değerleri ilk ölçümlerde Jersey Mac çeşidinde 9.11 mm (04.05.2006), Galaxy Gala çeşidinde 9.39 mm (15.05.2006) ve Braeburn çeşidinde 9.74 mm (11.05.2006) olarak saptanmıştır. Büyüme döneminin sonunda meyvelerin çap değerleri Jersey Mac çeşidinde 71.10 mm (03.08.2006), Galaxy Gala çeşidinde 69.95 mm (28.08.2006) ve Braeburn çeşidinde 72.38 mm (17.10.2006) olarak tespit edilmiştir. Haziran dökümünden sonra beklenen hasat tarihinden bir ay öncesine kadar iki haftada bir, bu tarihten sonra ise haftada bir kez fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, tüm çeşitlerde meyve tutumundan hasada kadar meyvelerin sürekli olarak basit (tek) sigmoid eğri oluşturacak şekilde büyüdükleri belirlenmiştir. Meyvelerin büyüme ve gelişimi sırasında ortalama meyve ağırlığı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı ve meyve suyunun pH değerinde artış, meyve eti sertliği ve titre edilebilir asitlikte ise azalma olduğu tespit edilmiştir.Öğe ORCHARD PERFORMANCE OF APPLE WORSENS AS WEED COMPETITION INCREASES: A LONG-TERM FIELD STUDY UNDER MEDITERRANEAN CONDITIONS(WYDAWNICTWO AKAD ROLNICZEJ W LUBLINIE, 2017) Atay, Ersin; Gargın, Seçkin; Eşitken, Ahmet; Atay, Ayşe Nilgün; Altındal, Mesut; Emre, MeltemCrop-weed competition (CWC) for water and nutrients can negatively affect orchard performance, especially in high-density apple orchards. With this study, we compared the effects of three CWC levels: Weak, Moderate, and Strong for the orchard performance of apple in the Mediterranean area. The study was conducted at a 'Golden Delicious'/M. 9 orchard in a high-density formation (3.5 x 1 m spacing). Cumulative yield was greatest in Weak-CWC, and it decreased as CWC increased. Overall, Weak-CWC performed remarkable results for successful apple production under Mediterranean conditions.