Yazar "Azman, Mehmet Ali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Farklı dikalsiyumfosfat kaynaklarının biyolojik değerliliklerinin karşılaştırılması ve yumurta tavuklarında verim ve kabuk kalitesi üzerine etkisi(Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 1993) Azman, Mehmet Ali; Coşkun, BehiçBu araştırma Türkiyede üretilen 4 farklı Dikalsiyumfosfat (DCP) ile 2 ayn ithal DCP' m biyolojik değerliliğini ve iki ayn yumurtacı hibrit sürüsünde yumurta verimi ve kabuk kalitesi özerine etkilerini araştırmak üzere yapılmıştır. Biyolojik değerliliğin tespiti için 144 adet günlük broyler civciv kullanılmış, 0. 21 günler arası yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve mortalHe tespit edilmiştir. Mısır ve soya küspesine dayalı rasyonların Ca ve P düzeyleri sırasıyla % 1.1 ve % 0.6 olarak düzenlenmiştir. Araştırma gruptan, ilave fosfor katılmayan (-) kontrol, P kaynağı olarak saf DCP1 in katıldığı kontrol grubu ile kemik unu ve 2 ithal ile 4 yerli ticari DCP' m kullanıldığı toplam 9 gruptan oluşmuştur. Ûç hafta süren deneme sonunda civcivlerin canlı ağ ı (iı klan, yem tüketimleri tespit edilmiş, sağ tbialan çıkanlarak kül oranları belirlenmiştir. Fosfor kaynaklarının biyolojik değerlilikleri; tibia kül oranlarını karşılaştırmanın yanı sıra, canlı ağırlık, tfoia kül oranı ve yemden yararlanma verilerinin birlikte ele alındığı üçlü değerlendirme sistemi ile hesaplanmıştır. Saf DCP' m tibia kül oranına göre biyolojik değerliliği 100 olarak kabul edildiğinde bu değer ithal DCP" lar için % 98.67 ve 102.81 yerli DCP" lar için ise sırasıyla % 95.62, 100.06, 95.61 ve 97.80 olarak bulunmuştur. Üçlü değerlendirme metoduna göre bu veriler ithal DCP' lar için % 96.87 ve 99.52 yerli DCP' lar için ise sırasıyla % 93.67, 97.72, 99.12 ve 98.32 olarak tespit edilmiştir. Broyler denemesinde kullanılan fosfor kaynaklarının (saf DCP hariç) yumurta tavuklarında yumurta verimi ve kabuk kalitesine etkisinin incelendiği deneme II' de beyaz yumurtacı ırk Babcock ve kahverengi yumurtacı ırk GxSx kullanılmıştır. Deneme toplam 960 adet yumurtacı hibrit tavuk ile yürütülmüştür. Deneme 180 gün sürmüş ve yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, kabuk oranı ile çatlak, kınk ve anormal yumurta oranları tespit edilerek değerlendirilmiştir. Günlük yem tüketimi en yüksek 130.4 g ile (-) kontrol grubunda tüketilirken (P<0.05), ilave P verilen gruplar arası fark önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Yumurta verimi ve yumurta 64 ağırlığı bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık görülmemiştir (P>0.05). Yemden yararlanma yönünden en düşük değer (-} kontrol grubundan (3.38), en yüksek değer ise ithal DCP ir den ( 2.88) elde edilmiştir (P>0.05). Kabuk kalitesinin belirlenmesinde önemli kriterlerden olan spesifik gravite (SG) üzerine rasyonlann etkisi görülmezken (P>0.05), en iyi SG değeri (.) kontrol grubunda 1.086 ile elde edilmiştir. Diğer rasyon gruplarında SG değerleri ithal DCP' larda 1,084, yerli DCP larda sırasıyla 1.082, 1.084, 1.084, ve 1.084 olarak belirlenmiştir. Kabuk kalitesinin belirlenmesinde bir diğer kriter ise kabuk ağırlığının yumurta ağırlığına oranıdır. Bu oran ithal DCP larda sırasıyla 9.11 ve 9.14 yerli DCP larda 8.87, 9.04, 9.07 ve 9.05 olarak hesaplanmış ve rasyonlar arası farklılık önemsiz (P> 0.05) bulunmuştur. Yukanda incelenen Özelliklerin hemen hepsinde ırklar arası farklılık önemli (P<0.05) bulunmuş, bu farklılık rasyona bağlı olmayıp ırk özelliği olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, ele alınan P kaynaklannın biyolojik değerlilikleri, yumurta verimi ve kabuk kalesi üzerine etkileri bakımından dikkate değer bir farklılık görülmemiştir.Öğe Süt I?nekleri?nde Sıvı Mineral Yem Katkı Maddesi? (Uramel) ni?n Kullanılması(Selçuk Üniversitesi, 1999) Coşkun, Behiç; Kurtoğlu, Varol; Azman, Mehmet Ali; Çolak, Mehmet; Aral, FarukThis study was carried out to determine the effects of a liquid feed additive (Uramel) containing urea and molasses on dairy cattle diets on milk production and composition. Twenty-one lactating Brown Swiss dairy cattle were used. The research was conducted for 71 day including the first 15 day adjusting period and the last 56 day experiment period. Animals were divided three groups as control, first and second groups according to milk production, body weight, age and lactation period. Cows were fed rations containing 9.8 kg/day concantre and 6 kg/day hay in control group; 3.7 kg/day concantre, 4 kg/day barley, 8.2 kg/day hay and 0.6 kg/day uramel in first group (Ura-of): 6 kg/day barley straw, 6.5 kg/day barley, 2.6 kg/day sunflower meal, 0.5 kg/day bran and 0.6 kg/day uramel in second group (Ura-sam) Forage and concantre feeds were weighed daily and fed as two equal meals in group feeding de- sign. Uramel was given two time in a day as top dressing on concantre. Milk was weighed each other two weeks and analysed for milk composition in 28th and 56th day. Average milk production, milk fat and protein concentration were determined 10.97, 11.05 and 9.11 kg/day, 3.61 4.02 and 3.78% 3.75, 4.07 and 3.96% in control, first and second groups, respectively and there was no significant difference between groups (P<0.05) The feed cost for per kg milk in the first group was found lower 15.4 % than control group and this value was regarded economically important,