Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Balta, Ali" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Elmada çiçek tomurcuğu oluşumunda meyve dalları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Balta, Ali; Eşitken, Ahmet
    Bu araştırmada, üretici koşullarında meyve dalları üzerinde oluşan çiçek huzmelerinde belirli düzende seyreltme yapılarak, gelecek yılki çiçek tomurcuğu oluşumuna meyveli dalların meyvesiz dallara etkisi incelenmiştir. Yapılan uygulamada meyve dalları arasında bir etkileşimin belirlenmesi ile ağaca yapacağımız bir seferlik seyreltme müdahalesi ile üreticinin her yıl düzenli ürün alması ve her yıl seyreltme için yaptığı harcamaları en az düzeye indirmesi hedeflenmektedir. 2020-2021 yılları arasında Karaman ili Akçaşehir beldesinde yürütülen çalışmada 3 elma çeşidi (Granny Smith, Scarlet Spur ve Fuji) kullanılmıştır. İlk yıl seçilen ağaçlarda çiçek döneminde belirli dallar işaretlenerek üzerindeki meyve dallarındaki çiçekler 1 dolu 1 boş, 1 dolu 2 boş, 1 dolu 3 boş, 1 dolu 4 boş ve kontrol grubu olarak seyreltmeye tabi tutulmuştur. Üzerinde meyve bırakılan meyve dallarında hüzmede 1 meyve kalması sağlanmıştır. Deneme 3 tekerrürlü ve her tekerrürde 3 dal olacak şekilde kurulmuş; boş olan meyve dallarının çiçek tomurcuğu oluşturma durumunun yakınındaki meyveli meyve dallarından nasıl etkilendiği tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmada periyodisite eğilimi olmayan Scarlet Spur ve Granny Smith çeşitlerinde meyve dalında meyve bulunmasının hem meyveli hem de meyvesiz meyve dallarında çiçek tomurcuğu oluşumuna önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık periyodisite eğilimi yüksek olan Fuji çeşidinde meyve dallarında meyvenin bulunması çiçek tomurcuğu oluşumunun azalmasına yol açtığı ayrıca meyve bulunmayan meyve dallarına da etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Fuji çeşidinde meyvesiz meyve dalının meyveli meyve dalından uzaklaşması ile çiçek tomurcuğu oluşturma oranının arttığı ve en yüksek çiçeklenme oranı 1 dolu 4 boş uygulamasında belirlenmiştir. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde yapılan seyreltme işlemleri bir sonraki sene çiçeklenme miktarında artış sağlarken meyve kalitesinde ve pomolojik özelliklerde daha iyi sonuçlar sağlamıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim