Yazar "Dönmez, Mesude Figen" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitki büyümesini artıran rizobakteri (BBAR) uygulamalarının kireçli toprak şartlarında yetiştirilen deveci armut çeşidinin bitki gelişimi üzerine etkileri(2018) Arıkan, Şeyma; İpek, Muzaffer; Eşitken, Ahmet; Pırlak, Lütfi; Turan, Metin; Dönmez, Mesude FigenBu çalışma 2012-2015 yılları arasında Selçuk üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü araştırma veuygulama arazisinde yürütülmüştür. Araştırmada 6 farklı bakteri ırkının (Alcaligenes 637Ca, Agrobacterium A18,Staphylococcus MFDCa1, MFDCa2, Bacillus M3 ve Pantoea FF1) OHF333 ve BA 29 anacı üzerine aşılı Deveci armutçeşidinde bitki gelişimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Bakteri ırklarının yaprak alanı üzerine etkisi incelendiğinde en genişyaprak alanı OHF333 anacı üzerinde 16.1cm2 ile FF1 bakteri ırkından elde edilirken, BA 29 anacı üzerinde ise 15.8cm2637Ca bakteri ırkından elde edilmiştir. Bakterilerin anaç çapı üzerine etkisi ele alındığında en iyi sonuçlar OHF333anacında MFDCa1 bakteri ırkından (30.1mm), BA29 anacında ise 637Ca ve A18 bakteri ırklarından (28.3mm ve28.1mm) elde edilmiştir. Bakteri uygulamalarının sürgün uzunluğuna etkisi her iki anaçta da oldukça farklılık yaratmışolup OHF333 anacında en iyi sonuç 6.68cm ve 5.95cm ile MFDCa1 ile 637Ca olurken, BA29 anacında ise 637Ca(26.7cm) en iyi sonuca sahip olmuştur. Yapraklardaki klorofil miktarı bakımından OHF333 anacında en yüksek değerMFDCa2 bakteri ırkında (48.8 SPAD değeri) ölçülürken, BA29 anacında ise MFDCa2 (45.7 SPAD değeri) ile M3 (43.7SPAD değeri) bakteri ırklarından ölçülmüştür.Öğe Effects of Plant Growth Promoting Rhizobacteria on Growth, Yield and Fruit Quality of Pomegranate (Punica granatum L.)(Selçuk Üniversitesi, 2022) Acar, Osman; Pırlak, Lütfi; Dönmez, Mesude FigenThis study was carried out in a commercial pomegranate garden in Denizli, in 2017-2018 in order to determine the effects of Pseudomonas sp. HV 5 and Micrococcus luteus GC- subgroup B MFDV3 bacterial strains, which are potentially capable of improving plant yield and development, on plant growth, yield and quality. The effects of bacterial application on shoot diameter, fruit width, fruit size, fruit juice content, pH, acidity and yield per tree were statistically in significant but the effects on fruit weight, fruit volume and fruit juice C vitamins were found to be significant. Concomitant use of HV5 and MFDV3 bacteria resulted in increased fruit weight, volume, and amount of vitamin C in fruit juice compared to control. According to the results of the research, it was concluded that the bacterial strains used had a positive effect on fruit juice and vitamin C only, so that different application forms and doses should be tested.