Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Dokuyan, Tuba" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farelerde omega-3 yağ asiti ve zeytin yağı katkılarının lipit metabolizmasına etkilerinin değerlendirilmesi
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2007) Dokuyan, Tuba; Kurtoğlu, Firuze
    Bu çalışmada, erkek farelerde rasyona ?-3 yağ asiti (balık yağı, %1) ve ? -6 ve ? -9 yağ asiti (zeytinyağı, %5), ilavelerinin plazmada total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliserit ve lipoprotein a konsantrasyonlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 6 aylık yaşta, canlı ağırlıkları birbirine yakın, toplam 90 adet beyaz erkek fare kullanıldı. Bu hayvanlar herbirinde 30 adet fare içeren 3 gruba ayrıldı. Denemeye başlamadan önce bütün hayvanlar tartılarak canlı ağırlıkları tespit edildi ve canlı ağırlıkları birbirine yakın olacak şekilde gruplara dağıtıldı. Araştırma 60 gün sürdürüldü. Araştırma Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Ünitesi'nde yürütüldü. Çalışmada kontrol (1.grup) ile balık yağı (Menhaden fish oil) (2.grup), zeytinyağı + balık yağı (3. grup) deneme grupları oluşturuldu. Deneme sonunda kardiyak punksiyonla alınan kan örneklerinden elde edilen plazmalarda, spektrofotometrik olarak total kolesterol, HDL-LDL kolesterol, trigliserit ve lipoprotein a ölçümleri yapıldı. Erkek farelerde deneysel olarak yürütülen bu çalışmada, balık yağı ve balık yağı+ zeytinyağı ilaveleri kan lipid profilinde belirgin farklılıklar ortaya çıkarmış, balık yağı verilen grupta iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyleri yükselmiş ve LDL kolesterol düzeyleri kontrol grubuna oranla belirgin düşüş göstermiştir. Total kolesterol ve LDL kolesterol değerlerinde de kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşüş belirlenmiştir. Trigliserit değerleri de kontrol grubuna göre rakamsal düşüş göstermiştir. Balık yağı ve zeytinyağının birlikte uygulandığı 3. grupta ise, sadece balık yağı uygulanan 2. gruba benzer değişimler gözlenememiştir. Lipoprotein a değerlerinde de gruplar arası farklılık belirlenememiştir Sonuç olarak farelerde yürütülen bu çalışmada esansiyel yağ asiti kaynağı olarak balık yağı kullanılmasının kan lipid profiline düzenleyici etkileri olabildiği kanısına varılmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Farelerde Omega-3 Yağ Asiti ve Zeytinyağı Katkılarının Lipit Metabolizmasına Etkilerinin Değerlendirilmesi
    (2006) Dokuyan, Tuba; Kurtoğlu, Firuze
    Bu çalışmada, erkek farelerde rasyona oo-3 yağ asiti (balık yağı, %1), co -6 ve co-9 yağ asiti (zeytinyağı, %5), ilavelerinin plazmada total kolesterol, HDL ve LDL kolesterol, trigliserit ve lipoprotein a konsantrasyonlarına etkileri araştırılmıştır. Araştırmada 6 aylık yaşta, canlı ağırlıkları birbirine yakın, toplam 90 adet beyaz erkek fare kullanıldı. Bu hayvanlar herbirinde 30 adet fare içeren 3 gruba ayrıldı. Denemeye başlamadan önce bütün hayvanlar tartılarak canlı ağırlıkları tespit edildi ve canlı ağırlıkları birbirine yakın olacak şekilde gruplara dağıtıldı. Araştırma 60 gün sürdürüldü. Araştırma Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Deney Hayvanları Ünitesi'nde yürütüldü. Çalışmada kontrol (l.gmp) ile balık yağı (Menhaden fish oil) (2.grup), zeytinyağı balık yağı (3. grup) deneme grupları oluşturuldu. Deneme sonunda kardiyak punksiyonla alınan kan örneklerinden elde edilen plazmalarda, spektrofotometrik olarak total kolesterol, HDL-LDL kolesterol, trigliserit ve lipoprotein a ölçümleri yapıldı. Erkek farelerde deneysel olarak yürütülen bu çalışmada, balık yağı ve balık yağı zeytinyağı ilaveleri kan lipid profilinde belirgin farklılıklar ortaya çıkarmış, balık yağı verilen grupta iyi huylu kolesterol (HDL) düzeyleri yükselmiş ve LDL kolesterol düzeyleri kontrol grubuna oranla belirgin düşüş göstermiştir. Total kolesterol ve LDL kolesterol değerlerinde de kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşüş belirlenmiştir. Trigliserit değerleri de kontrol grubuna göre rakamsal düşüş göstermiştir. Balık yağı ve zeytinyağının birlikte uygulandığı 3. grupta ise, sadece balık yağı uygulanan 2. gruba benzer değişimler gözlenememiştir. Lipoprotein a değerlerinde de gruplar arası farklılık belirlenememiştir Sonuç olarak farelerde yürütülen bu çalışmada esansiyel yağ asiti kaynağı olarak balık yağı kullanılmasının kan lipid profiline düzenleyici etkileri olabildiği kanısına varılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim