Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erdoğan, Esra" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    5BB asma anacı üzerine aşılı Kalecik karası üzüm çeşidinde kokteyl mikoriza uygulamalarının vegetatif gelişme ve ürün kalitesine etkileri
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010-03-15) Erdoğan, Esra; Kara, Zeki
    Vasküler arbüsküler mikroorganizmalar (AM), yenilenebilir bir kaynak olarak modern teknoloji-temelli bağcılık uygulamalarında bağın mineral beslenmesi, su alımı, biyotik ve abiyotik strese karsı asma direncini artırmak suretiyle meyve kalitesini artırmaya katkıda bulunmaktadırlar. Türkiye’de saraplık üzüm üretimi gelismekte olan bir endüstri kolu olduğundan ve esas itibariyle kırsal alanda ve fakir topraklarda yapıldığından düsük maliyetli yenilenebilir yöntemlerle desteklenmeye gerek duymaktadır. Bu çalısmada, farklı dozlarda kokteyl mikoriza kuru formülasyon halinde Biovam ve likit formülasyon halinde Endo Roots Kober 5 BB anacı üzerine asılı 10 yasındaki Kalecik Karası (Vitis vinifera L.) üzüm çesidine, tam çiçeklenmeden iki hafta önce omca tacı izdüsümüne uygulanmıstır. Biovam içeriğinde 40-100 spor/ml endomikoriza ve yaklasık 100-500 spor/ml ektomikoriza Athrobacter globiformis, A. ii chrococcum, A. vinelandii, Bacillius subtillis, Pseudomonas alcaligenes, P. fluorescens, P. Pseudoalcaligenes, P. Putida, Trichoderma harzianum ve T.koningii mililitrede 20000 hücre bulunmaktadır. Endoroots içeriğinde %27.55 mikoriza (%25 Glomus intraradices, % 24G. mossea, %24 G. aggregatum, 1% G. clarum, %1 G. monosporus, %1 G. deserticola, %1 G. brasilianum, %1 G. etunicatum, %1 Gigaspora margarita), %27.8 humik asitler, %18 deniz yosunu ekstraktı, %12 askorbik asit, %6 amino asitler, %2.5 myo-inoositol, %2.5 yüzey genisletici ve %1.75 thiamine (vitamin B1, %1 alfa tocoferol (vitamin E)’dür. Uygulamaların meyve bağlama, verim, meyve kalitesi ve budama artığı ağırlığı üzerine etkileri Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Laboratuarlarında değerlendirilmistir. Uygulamayı takip eden vejetasyon sonunda elde edilen verilere göre meyve bağlama, verim, salkım ağırlığı, salkım boyutları ve meyve rengi değerlerinde, mikoriza formülasyon ve dozlarına bağlı olarak önemli farklılıklar belirlenmistir. Diğer taraftan tane iriliği, tane ağırlığı, 100 tanedeki çekirdek sayısı, ⁰Brix ve meyve suyunun toplam asitliği, sürgün boyu ve budama artığı ağırlığı değerleri bakımından Endo Roots ve Biovam uygulamaları arasında önemli fark tespit edilememistir. Biovam uygulaması aynı vejetasyonda hasadı 5 gün erkene almıstır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim