Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erdoğan, Eylül Gülnur" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Lise öğrencilerinde beden kütle indeksi durumunun sosyodemografik ve beslenme özellikleri ile ilişkisi
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016) Erdoğan, Eylül Gülnur; Akın, Belgin
    Bu araştırma lise öğrencilerinde beden kütle indeksi durumunun sosyo-demografik ve bazı beslenme özelikleriyle ile ilişkisinin belirlenmesi amacına yönelik tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir'de bir lisede 2015-2016 eğitim ve öğretim yılı içinde liseye devam eden 13-18 yaş aralığında ki 539 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem seçilmeyip, tam sayım yöntemiyle evrenin tamamı çalışmaya dahil edilmiştir. Toplamda 530 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Araştırma verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu, baskül ve mezura kullanılmıştır. Veriler toplu halde öğrencilerin öz bildirime dayalı olarak ve ölçüm yöntemiyle toplanmıştır. Katılımcıların boy ve kilo ölçümleri araştırmacı tarafından kız ve erkek ayrı sınıflarda ölçülmüştür. Veriler sayı, yüzde ve ortalama ± standart sapma olarak özetlenmiştir, analizlerde Ki-kare testi kullanılmıştır. İstatistiksel olarak p<0,05 değerler anlamlı kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin beden kütle indekslerine ilişkin özellikleri incelendiğinde öğrencilerin % 34,6'sı zayıf/aşırı zayıf, % 29,3'ü fazla kilolu/şişmandır. Öğrencilerin % 20,6'sı beslenmeyle ilgili her hangi bir eğitim almamış ve yalnızca % 27,1'i sağlık personelinden eğitim almıştır. Sağlık personelinden eğitim alanlarda fazla kilolu/obez olma oranı almayanlara göre istatiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Öğrencilerin % 92,5'i hazır gıdalar tükettiği çoğunlukla sabah kahvaltısı (% 65) olmak üzere % 79,4'ünün öğün atladığı bulunmuştur. 12. (% 46,7) sınıflarda aşırı zayıf/zayıf oranı 9. (% 33,0) sınıflar arasında fazla kilolu/obez oranı diğer sınıflara göre daha yüksektir. Cinsiyet, sosyoekonomik durum, beslenme konusunda eğitim alma, hazır gıda tüketip tüketme ya da öğün atlama BKİ ile ilişkili değilken okulda vakit bulamama nedeniyle (% 38,1) ve ders aralarında (% 45,5) hazır gıda tüketenlerde obezite oranı ve tercih nedeniyle hazır gıda tüketenlerde aşırı zayıf/zayıf (% 39,3) oranları daha yüksektir. Öğrenciler arasında fazla kiloluluk Türkiye ve dünyadaki duruma göre yaygın olmakla birlikte zayıf öğrenci oranının da yüksek olması dikkat çekmektedir. Hazır gıda tüketme ve öğün atlama çok yaygın olmakla birlikte beden kütle indeksi (BKİ) ile ilişkili bulunmamıştır Ancak özellikle okulda vakit bulamama nedeniyle ders aralarında hazır gıda tüketenlerde şişmanlık ve hazır gıdayı bir beslenme tercihi olarak seçen öğrencilerde zayıflık üzerinde durulması gereken bir bulgudur.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim