Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Erduran, Hakan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Almanya orijinli Ankara tavşanlarında kimi verim özelliklerin fenotipik ve genetik parametre tahminleri
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006-06-26) Erduran, Hakan; Dağ, Birol
    Bu çalışmada Almanya orijinli Ankara Tavşanlarında kimi verim özelliklerinin fenotipik ve genetik parametrelerini tahmin etmek amacıyla Konya ili Selçuklu ilçesine bağlı Ertuğrul Köyünde bulunan bir Ankara Tavşanı çiftliğinde çeşitli yaş ve cinsiyette kayıtlı 106 adet Ankara Tavşanından elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma materyali tavşanlarda kırkım sonu canlı ağırlığı (KSCA), kirli yün verimi (KYV), incelik, kemp lif oranı (KLO), tek lif doğal uzunluk (TLDU), tek lif gerçek uzunluk (TLGU), ondülasyon (kıvrım sayısı / cm) ve randımana ait en küçük kareler ortalamaları sırasıyla 3.387 ± 0.072 kg, 152.261 ± 1.365 g, 16.31 ± 0.21 µ, % 5.81 ± 0.30, 5.66 ± 0.14 cm, 6.41 ± 0.16 cm, 2.75 ± 0.09 adet ve % 87.54 ± 0.80 olarak bulunmuştur. İncelenen özelliklerden kırkım döneminin kirli yün verimine (p<0.05), inceliğe (p<0.05) ve kemp lif oranına (p<0.01) ve cinsiyetin ise incelik (p<0.01), ondülasyon (p<0.01), TLDU (p<0.05) ve randıman (p<0.05) üzerine etkileri istatistiki olarak önemli olmuştur. İncelenen özelliklerin tümüne yıl ve doğum tipinin etkisi önemsiz bulunmuştur. KSCA, KYV, incelik, KLO, TLDU, TLGU, ondülasyon ve randımanın kalıtım dereceleri ve standart hataları sırasıyla 0.457 ± 0.406, 0.890 ± 0.529, 0.293 ± 0.406, 0.454 ± 0.405, 0.660 ± 0.493, 0.562 ± 0.473, 0.407 ± 0.415 , 0.789 ± 0.602 olarak tespit edilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Fattening performance and carcass characteristics of Turkish indigenous Hair and Honamli goat male kids
    (SCIENTIFIC TECHNICAL RESEARCH COUNCIL TURKEY-TUBITAK, 2015) Aktaş, Ahmet Hamdi; Gök, Bekir; Ateş, Serkan; Tekin, Mehmet Emin; Halıcı, İbrahim; Baş, Hüseyin; Erduran, Hakan
    This study was undertaken to measure the effect of fattening duration (60, 80, and 100 days) on growth performance and carcass characteristics of male kids from indigenous Hair and Honamli goat breeds reared under intensive fattening systems in Turkey. Fattening duration had a significant effect (P < 0.001) on the fattening performance and a number of carcass characteristics of kids. An interaction was detected between genotype and fattening duration for average daily gain (ADG). Hair goat kids grew at a faster rate than Honamli kids in the 20-40 day and 40-60 day fattening periods, but they maintained relatively similar ADGs within other fattening periods. On average, over the course of the fattening trial, Honamli kids grew at an average daily rate of 209 g/head, while Hair goat kids grew at a daily rate of 231 g/head. Dressing percentage and carcass lean and fat percentages of kids increased (P < 0.05-0.001) with slaughter age and weight for both genotypes, whereas the percentage of bone decreased (P < 0.001) with each successive fattening period. No genotypic differences were detected for a number of carcass characteristics at the time of slaughter, with the exception of relatively higher (P < 0.01) fat deposit rates within the kidney and pelvic areas for Hair kids.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Fattening performance and carcass characteristics of Turkish indigenousHair and Honamlı goat male kids
    (2015) Aktaş, Ahmet Hamdi; Gök, Bekir; Ateş, Serkan; Tekin, Mehmet Emin; Halıcı, İbrahim; Baş, Hüseyin; Erduran, Hakan
    This study was undertaken to measure the effect of fattening duration (60, 80, and 100 days) on growth performance and carcass characteristics of male kids from indigenous Hair and Honamlı goat breeds reared under intensive fattening systems in Turkey. Fattening duration had a significant effect (P < 0.001) on the fattening performance and a number of carcass characteristics of kids. An interaction was detected between genotype and fattening duration for average daily gain (ADG). Hair goat kids grew at a faster rate than Honamlı kids in the 2040 day and 4060 day fattening periods, but they maintained relatively similar ADGs within other fattening periods. On average, over the course of the fattening trial, Honamlı kids grew at an average daily rate of 209 g/head, while Hair goat kids grew at a daily rate of 231 g/head. Dressing percentage and carcass lean and fat percentages of kids increased (P < 0.050.001) with slaughter age and weight for both genotypes, whereas the percentage of bone decreased (P < 0.001) with each successive fattening period. No genotypic differences were detected for a number of carcass characteristics at the time of slaughter, with the exception of relatively higher (P < 0.01) fat deposit rates within the kidney and pelvic areas for Hair kids.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Yarı entansif koşullarda yetiştirilen kıl, saanen × kıl ve alpin × kıl melezi keçilerin bazı verim özelliklerine ait fenotipik ve genetik parametrelerin belirlenmesi
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017) Erduran, Hakan; Dağ, Birol
    Bu araştırma, Kıl keçisi ile Alpin × Kıl F1 (AKF1), Alpin × Kıl F2 (AKF2), Alpin × Kıl G1 (AKG1), Saanen × Kıl F1 (SKF1), Saanen × Kıl F2 (SKF2) ve Saanen × Kıl G1 (SKG1) melez keçilerin döl ve süt verimi özellikleri ile bu özelliklerin kalıtım ve tekrarlanma derecelerinin tespiti amacıyla 2014-2015 yıllarında, Konya ili Selçuklu ilçesine bağlı iki köyde yetiştirici koşullarında yetiştirilen üç keçi sürüsünde, yarı entansif şartlarda yürütülmüştür. Araştırmada döl verimi özellikleri bakımından ilk dört laktasyondaki Kıl, AKF1 ve SKF1 melez keçilerinde, oğlaklama oranı, doğuran keçi başına doğan oğlak sayısı (DKDO) ve doğuran keçi başına sütten kesilen oğlak sayısı (DKSO) değerlerini sırasıyla % 93.6, % 95.4 ve % 96.7; 1.15, 1.21 ve 1.32; 1.01, 1.02 ve 1.09 olarak tespit edilmiştir. İlk iki laktasyondaki Kıl, AKF1, AKF2, AKG1, SKF1, SKF2 ve SKG1 melez keçilerinde ise oğlaklama oranı, DKDO ve DKSO değerlerini sırasıyla % 90.9, % 94.2 % 94.4, % 88.7, % 95.9, % 95.2 ve % 90.0; 1.11, 1.18, 1.24, 1.38, 1.28,1.28 ve 1.42; 0.93, 0.97, 1.04, 1.06, 1.01, 1.03 ve 1.03 olarak bulunmuştur. İlk dört laktasyondaki Kıl, AKF1 ve SKF1 melez keçilerinde laktasyon süt verimi, laktasyon süresi ve günlük ortalama süt verimi değerlerini sırasıyla 220.9 kg, 297.1 kg ve 323.2 kg; 212.1 gün, 222.3 gün ve 223.8 gün 1.039 kg, 1.334 kg ve 1.442 kg olarak belirlenmiştir. İlk iki laktasyondaki Kıl, AKF1, AKF2, AKG1, SKF1, SKF2 ve SKG1 melez keçilerinde ise laktasyon süt verimi, laktasyon süresi ve günlük ortalama süt verimi değerlerini sırasıyla 203.2 kg, 264.5 kg, 251.8 kg, 283.2 kg, 287.2 kg, 255.0 kg ve 292.3 kg olarak; 210.6 gün, 220.6 gün, 214.8 gün, 221.3 gün, 221.6 gün, 214.3 gün ve 224.5 gün olarak; 0.960 kg, 1.197 kg, 1.169 kg, 1.280 kg, 1.293 kg, 1.191 kg ve 1.301 kg olarak saptanmıştır. İlk dört laktasyondaki Kıl, AKF1 ve SKF1 melez keçilerin laktasyon süresince ortalama, süt yağ oranı, protein oranı, laktoz oranı, kuru madde oranı, yağ verimi ve protein verimi değerleri sırasıyla % 5.15, % 4.82 ve % 4.80; % 4.01, % 3.87 ve % 3.84; % 5.51, % 5.31 ve % 5.31; % 15.28, % 14.71 ve % 14.6 11.13 kg, 13.83 kg ve 15.13 kg; ve 8.87 kg, 11.48 kg ve 12.38 kg olarak belirlenmiştir; Aynı değerler ilk iki laktasyondaki Kıl, AKF1, AKF2, AKG1, SKF1, SKF2 ve SKG1 melez keçilerinde ise sırasıyla % 5.25, % 5.08, % 4.74, % 4.83, % 4.93, % 4.84 ve % 4.57; % 4.07, % 3.95, % 3.94, % 3.85, % 3.89, % 3.89 ve % 3.84; % 5.60, % 5.37, % 5.32, % 5.26, % 5.37, % 5.31 ve % 5.17; % 15.50, % 15.11, % 14.75, % 14.72, % 14.83, % 14.81 ve % 14.47; 10.35 kg, 13.17 kg, 11.63 kg, 13.54 kg, 13.93 kg, 12.17 kg ve 13.31 kg; 8.31 kg, 10.42 kg, 9.94 kg, 10.93 kg, 11.14 kg, 9.93 kg ve 11.22 kg olarak tespit edilmiştir. Araştırmada DKDO ve DKSO'ya ait kalıtım ve tekrarlanma dereceleri ilk dört laktasyondaki keçilerde sırasıyla 0.08 ve 0.14; 0.35 ve 0.49 olarak; ilk iki laktasyondaki keçilerde ise sırasıyla 0.17 ve 0.22; 0.32 ve 0.41 olarak bulunmuştur. Keçi genotiplerinin süt verimlerine ilişkin kalıtım dereceleri 0.18 ile 0.32 arasında belirlenirken, laktasyon süreleri için 0.10 ile 0.16 arasında, yağ oranları için 0.24 ile 0.45 arasında, protein oranları için 0.43 ile 0.54 arasında, yağ verimleri için 0.18 ile 0.38 ve protein verimleri için 0.21 ile 0.51 arasında hesaplanmıştır. Süt verimlerine ilişkin tekrarlanma dereceleri 0.26 ile 0.51 arasında saptanırken, laktasyon süreleri için 0.12 ile 0.61 arasında, yağ oranları için 0.24 ile 0.79 arasında, protein oranları için 0.45 ile 0.62 arasında, yağ verimleri için 0.20 ile 0.63 ve protein verimleri için 0.26 ile 0.60 arasında tahmin edilmiştir. Oğlakların doğum ağırlığı, 2. ay, sütten kesim ve 6. ay canlı ağırlığına ait kalıtım dereceleri ilk dört laktasyondaki keçilerden doğan oğlaklarda sırasıyla 0.33, 0.26, 0.30 ve 0.35 olarak bulunurken, ilk iki laktasyondaki keçilerden doğan oğlaklarda sırasıyla 0.25, 0.24, 0.22 ve 0.32 olarak saptanmıştır. Araştırmada, bakım besleme şartlarının iyileştirilmesinin yanında iyi bir seleksiyon programı ve melezleme yoluyla Kıl keçilerinin süt verimi özelliklerinin önemli ölçüde artırılabileceği sonucuna varılmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim