Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gülşen, Sema" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Nutrition Habits and Blood Test Results of Preeclamptic and Healthy Pregnant Women
    (2012) Gülşen, Sema; Güner, Ahmet
    Preeclampsia is a syndrome and complicates pregnancy. The purpose of this study was to determine the effect of nutrition on the etiology of preeclampsia. In this research, economic and social status, nutrition habits and medical biochemistry test results of the preeclamptic and healthy pregnant women were compared. A total 155 healthy pregnant women in the second trimester and 92 preeclamptic pregnant women were given a questionnaire containing questions related to social and economic situation and nutrition habits. Body mass index, blood pressure and laboratory analysis of blood and urine samples were also investigated. Majority of the preeclamptic women had low education and income. They consumed less meat and dairy products and more bread and legumes than healthy counterparts. Moreover, systolic and diastolic blood pressure values were greater thrombocyte count, calcium, protein and albumin levels were lower and urea, creatinine and liver enzyme (SGOT, SGPT and LDH) levels were higher for preeclamptic women than for healthy pregnant women. In conclusion, possibly in association with economical and educational statuses, women who consume less animal origin proteins and excess carbohydrates are at risk for preeclampsia.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Preeklampsili ve sağlıklı gebe kadınların beslenme alışkanlıkları ve bazı kan parametrelerinin karşılaştırılması
    (Selçuk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2005-12-28) Gülşen, Sema; Güner, Ahmet
    Araştırma, preeklampsinin etiyoloj isinde beslenmenin önemim belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma kapsamında, preeklampsili gebeler ile sağlıklı gebelerin ekonomik ve sosyal durumları, obstetrik özellikleri, kan serum ve idrar analiz bulguları ve beslenme öyküleri değerlendirildi. Araştırmada sağlıklı gebe grubu Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne rutin kontrol amacıyla başvuran, herhangi bir hastalık tanısı konulmamış 2. trimesterdeki 155 sağlıklı gebeden, preeklampsi grubu ise, aynı kliniğe preeklempsi teşhisiyle yatırılan 92 gebeden oluşturuldu. Araştırmaya katılan gebelerden yazılı rızaları alındı. Sağlıklı ve preeklampsili gebe kadınlarla yüz yüze görüşülerek, ekonomik ve sosyal durumları, obstetrik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları hakkında anket uygulaması, kan ve idrar örneklerinin laboratuar analizleri ve beden kütle indekslerinin belirlenmesi amacıyla antropometrik ölçümler uygulandı. Preeklampsili gebelerde 20 yaş altı ve 35 yaş üzerinde gebe kalma oranının sağlıklı gebelere göre önemli düzeyde (P<0,001) yüksek bulundu. Preeklampsili gebelerde ilköğretim seviyesinde eğitim görenlerin oranı (%88) sağlıklı gebelere (%62.6) göre önemli düzeyde (P<0.001) yüksek bulundu. Preeklampsili gebelerin büyük çoğunluğu (%74.8) 500 YTL ve altında aylık geliri olan bir dağılım gösterirken, sağlıklı gebe grubunda 801 YTL ve üzeri gelir dağılım oram (%50.3) en yüksek olarak belirlendi. Preeklampsili gebelerde ailedeki birey sayısı en yüksek 4-5 kişi dağılımında (%48.9), sağlıklı gebelerde 2-3 kişilik dağılımda (%55.5) bulundu. Emezisin (kusma) preeklampsili gebelerde 3. trimesterde önemli düzeyde (P<0.001) yüksek olduğu tespit edildi. Preeklampsili ve sağlıklı gebeler arasında beden kütle indeksi (BKÎ) açısından istatistiksel farklılık bulunmazken (P>0.05), sistolik ve diyastolik kan basıncı değerleri preeklampsi vakalarında önemli düzeyde (P<0.001) yüksek bulundu. Kan serumu trombosit sayısı, kalsiyum, protein ve albumin düzeyleri preeklampsi grubunda daha düşük, üre ve kreatinin düzeyleri ise daha yüksek değerde bulundu (P<0.001). Preeklampsili gebelerde LDL düzeyi daha düşük, VLDL düzeyi daha yüksek olarak belirlendi (P<0.001). Karaciğer enzimleri (SGOT, SGPT ve LDH) preeklampsi grubunda belirgin bir şekilde (P<0.001) daha yüksek bulundu. Preeklampsi vakalarının bulunduğu grupta yoğurt, ayran, peynir ve sütlaç gibi süt ürünlerinin hiç tüketilmemesinin sağlıklı gebe grubuna göre önemli düzeyde (P<0.001) yüksek olduğu belirlendi. Araştırmada preeklampsili gebelerin %51.1'inin, sağlıklı gebelerin 52 %16.8'nin hiç süt tüketmediği belirlendi. Günde iki bardak süt tüketen preeklampsili gebelerin oram (%4,3) sağlıklı gebelerde belirlenen orandan (%27.1) önemli düzeyde (P<0.001) düşük bulundu. Preeklampsili gebelerin kuru baklagiller ile sebze ve makama-bulgurdan ibaret besin maddelerini ağırlıklı tüketmelerine karşın et ve ürünleri ile yumurtayı sağlıklı gebelere göre önemli düzeyde (P<0.001) düşük tükettikleri tespit edildi. Günde bir öğün et tüketim oram sağlıklı gebe grubunda %88.4, preeklampsi grubunda ise %27.2 olarak saptandı. Preeklampsili gebelerin %4 1.3 'ünün ayda 1-2 öğünde, sağlıklı gebelerin %49'unun ise haftada 1 öğünde balık tükettikleri belirlendi. Preeklampsili gebelerde ekmek ve kuru baklagillerin tüketiminin yüksek, buna karşın sebze ve meyve tüketiminin ise düşük olduğu ve farklılığın istatistiksel olarak önem arz ettiği (P<0.001) belirlendi. Sonuç olarak, preeklampsi hastası gebelerin eğitim düzeyleri ve ekonomik durumlarının sağlıklı gebelere göre oldukça düşük olduğu ve sosyo-ekonomik düzeylerine bağlı olarak büyüme, gelişme ve üreme üzerinde oldukça önemli bir yere sahip olan süt ve ürünleri, et ve ürünleri, balık ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besin maddelerini sağlıklı gebelere göre önemli düzeyde daha az tükettikleri yönünde birçok parametrede elde edilen bulgular, beslenmenin preeklampsinin etiyoloj isindeki başlıca faktörlerden birisi olduğunu güçlendirmektedir.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim