Yazar "Küçükersan, Seher" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Yumurta Tavuğu Rasyonlarına Organi?k ve I?norgani?k Çi?nko Katılmasının Yumurta Veri?mi? ve Kali?tesi? I?le Bazı Kan Parametreleri? Üzeri?ne Etki?si?(Selçuk Üniversitesi, 2004) Bülbül, Tuba; Küçükersan, SeherBu araştırma, yumurta tavuğu rasyonlarına organik ve inorganik çinko ile bunlann karışımının katılmasının canlı ağırlık, yem tüketimi, yumurta venmi, yumurta ağırlığı, yemden yararlanma oranı, yumurta dış ve iç kalite özellikleri ile kan serum çinko, toplam protein, kolesterol, trigliserit ve glikoz düzeyleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 68 haftalık 200 beyaz yumurta tavuğu (Lohmann LSL) kullanılmıştır. Araştırma her biri 40 tavuktan oluşan iki kontrol ve üç deneme grubu olmak üzere 5 grup halinde yürütülmüştür. Kontrol ve deneme grupları rasyonları ortalama % 17 ham protein ve 2720 kcal/kg metabolize olabilir enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Negatif kontrol grubu rasyonu çinko içermeyen mineral karması, pozitif kontrol grubu rasyonu çinko içeren mineral karması ile hazırlanmıştır. Çinko içeren mineral karmasına ek olarak birinci deneme grubuna 50 mg/kg ZnO, ikinci deneme grubuna 10 mg/kg Zn-proteinat, üçüncü deneme grubuna 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmıştır. Araştırma rasyonuna 50 mg/kg ZnO katılmasının yumurta verimini azalttığı, yemden yararlanma oranını olumsuz etkilediği, sarı indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı; 10 mg/kg Znproteinatın yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kinima mukavemeti, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı: 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinatın canlı ağırlık ve yumurta verimini artırdığı yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemeti, san indeksi, serum çinko düzeyini artırdığı sap tanmıştır. Yumurta tavuğu rasyonlarına 10 mg/kg Zn-proteinat ve 50 mg/kg ZnO + 10 mg/kg Zn-proteinat katılmasının yumurta verimini artırdığı, yemden yararlanma oranını olumlu etkilediği, yumurta kırılma mukavemetini artırarak kabuk kalitesini yükselttiği sonucuna varılmıştır.