Yazar "Kaya, Düriye Gönen" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Aydın ilinde yabani ot, sebze, meyve ve mantar yemekleri üzerine bir araştırma(Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019) Kaya, Düriye Gönen; Nermin IşıkBu çalışmada Aydın ilindeki ot, sebze, meyve ve mantar yemeklerinin kaynak kişilerden derlenerek kayda geçirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanmıştır. Derlenen yemek tariflerinden özgün olanları seçilerek standartlaştırılmıştır. Araştırma verileri, Aydın İl merkezinden (5), İl merkezine bağlı 2 köy (5+5); birbirine uzak iki ilçe merkezlerinden (5+5) ve ilçelere bağlı 2'şer köyünden 5'er kişi olmak üzere (10+10) toplam 45, 50 yaş ve üzerindeki ev kadınları ile yüz yüze görüşme formu kullanılarak elde edilmiştir. Aydın ilinde ot, sebze ve mantar yemeklerinin sıklıkla tüketildiği, ilçeler ve köyler arasında yiyecek hazırlama tekniklerinde çok büyük farklılıklar olmamakla birlikte uzak ilçeler ve uzak köyler arasında belirgin farklılıklar olduğu ortaya çıkmıştır. Deniz kıyısından iç bölgelere doğru gidildikçe bitki yemekleri çeşitliliği azalmakta zeytinyağlı yemekler içerisine et konulmaktadır. Aydın ilinde her ne kadar çok değerli bir sebze ve ot yemekleri kültürünün olduğu gözlense de yiyecek hazırlamada bazı hatalı uygulamalar göze çarpmaktadır. Bu konuda halk bilinçlendirilmelidir. Aydın ili yemek kültürünün ortaya çıkarılarak ulusal ve uluslarası gastro-turizm alanında tanıtımının daha fazla yapılması önerilmektedir.