Yazar "Kaya, Selin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Hümik asit ve çinko uygulamalarının ıspanakta bitki gelişimi ve besin elementi içeriklerine etkileri(Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-07-10) Kaya, Selin; Türkmen, ÖnderBu çalışma, farklı dozlarda hümik asit uygulamalarının Matador ıspanak çeşidinde çinko alınımına ve fide gelişimine etkilerini ortaya koymak amacıyla Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma Seraları ve laboratuarlarında 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede hümik asidin 0, 500 ve 1000 ppm olmak üzere üç dozu kullanılmıştır. Çinko dozlarımız ise 0, 5, 50 ve 500 ppm'dir. Araştırmada bitki boyu (cm), bitki yaş ağırlığı (g), kök yaş ağırlığı (g), yaprak sayısı (adet), sap uzunluğu (cm), suda çözünür kuru madde (%), yaprak alanı (cm2) ve bitkinin kök ve yapraktaki P, K, S, Cu, Fe, Mn, Mg ve Zn içerikleri saptanmıştır. Sonuç olarak bitki boyu, bitki yaş ağırlığı, kök yaş ağırlığı, sap uzunluğu ve yaprak alanı uygulamalara göre farklılık göstermemiştir. Yaprak sayısına hümik asit etkili olmamış, 5 ppm Zn uygulaması ile en fazla yaprak sayısı elde edilmiştir. SÇKM'ye Zn etkili olmamış, 1000 ppm hümik asit uygulanan bitkilerinde SÇKM en fazla çıkmıştır. Zn'nin 500 ppm dozu ile yapraklardaki Zn miktarı artmıştır. Zn ve hümik asit uygulamasıyla yapraklardaki Cu, Fe, Mn ve Mg miktarı artmamıştır. 500 ppm hümik asit uygulamasıyla yapraktaki P miktarı artmıştır. 500 ppm hümik asit ve 500 ppm Zn uygulamalarıyla yapraklardaki S miktarı artmıştır. Kökteki Zn miktarı 500 ppm Zn uygulaması ve 500 ppm hümik asit uygulaması ile artmıştır. Uygulamalar Cu, Mg ve P miktarlarına etki etmemiştir. miktarları 50 ppm Zn uygulaması ile artmıştır. 500 ppm Zn uygulaması ve 500 ppm hümik asit uygulaması kökteki S miktarını artırmıştır.