Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Lelesius, Evaldas" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Differentiations of Chitin Content and Surface Morphologies of Chitins Extracted from Male and Female Grasshopper Species
    (PUBLIC LIBRARY SCIENCE, 2015) Kaya, Murat; Lelesius, Evaldas; Nagrockaite, Radvile; Sargin, Idris; Arslan, Gulsin; Mol, Abbas; Baran, Talat
    In this study, we used Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR), elemental analysis (EA), thermogravimetric analysis (TGA), X-ray diffractometry (XRD), and scanning electron microscopy (SEM) to investigate chitin structure isolated from both sexes of four grasshopper species. FT-IR, EA, XRD, and TGA showed that the chitin was in the alpha form. With respect to gender, two main differences were observed. First, we observed that the quantity of chitin was greater in males than in females and the dry weight of chitin between species ranged from 4.71% to 11.84%. Second, using SEM, we observed that the male chitin surface structure contained 25 - 90nm wide nanofibers and 90 - 250 nm nanopores, while no pores or nanofibers were observed in the chitin surface structure of the majority of females (nanofibers were observed only in M. desertus females). In contrast, the elemental analysis, thermal properties, and crystalline index values for chitin were similar in males and females. Also, we carried out enzymatic digestion of the isolated chitins using commercial chitinase from Streptomyces griseus. We observed that there were no big differences in digestion rate of the chitins from both sexes and commercial chitin. The digestion rates were for grasshoppers' chitins; 88.45-95.48% and for commercial chitin; 94.95%.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim