Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Paksoy, Mustafa" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The Effects of 4-cpa in Tomato Growing in Greenhouse on the Fruit Set, Quality and Amount of 4-cpa Residue in Fruits
    (1998) Özgüven, Ahsen Işık; Paksoy, Mustafa; Abak, Kazım
    In this study, 0, 15, 30, 60 and 90 ppm doses 4-CPA were applied by one or twice on opened flowers of F-144 (Fantastic) tomato variety grown under greenhouse. At the end of experiment, the yield per plant, fruit shape, and quality were investigated. In addition to these, amounts of 4-CPA residue into ripened fruits were analyzed by using densitometric TLC method. According to the results, the highest yield per plant and good quality fruits was obtained 60-ppm doses of 4-CPA applied twice. 4-CPA analyses determined by densitometric method after TLC have shown that 4-CPA in the ripened fruits were not detectable at ng level.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Effects of Potassium and Humic Acid on Emergence, Growth and Nutrient Contents of Okra (Abelmoschus Esculentus L.) Seedling Under Saline Soil Conditions
    (Academic Journals, 2010) Paksoy, Mustafa; Türkmen, Önder; Dursun, Atilla
    The effects of potassium and humic acid (HA) on emergence, growth and nutrient contents of okra (Abelmoschus esculentus L cv. Sultani) seedlings in saline soil conditions were evaluated. Different levels of humic acid (0, 500, 1000 and 1500 mg kg(-1)) and potassium (0, 75, 150 and 300 mg kg(-1)) were applied on growing media treated with 50 mg NaCl kg(-1) before seed sowing. The experiment was designed as randomized completely factorial block and each parcel had ten pots without drainage. Two okra seeds were sown in each pot having 300 cc volumes of growth media. The seedlings were thinned to one after emergence. The seedlings were irrigated with distilled water. Seed emergence, root and shoot size, leaf number, shoot and root dry weights of the plant seedlings were determined. Macro and micro nutrient (N, P, K, Ca, Mg, S, Cu, Fe, Mn and Zn) contents of seedlings were also determined. All data were subjected to a one-way analysis of variance and separated by Duncan's multiple range test which was performed using the Costat statistical software. There were statistical differences in terms of effects of potassium and HA on the okra seedling performances. The effects of K, Ca, Na, Cu, Fe, Mn, Zn and HA applications on plant mineral (N, P, K, Ca, Cu, Fe, and Mn) contents were significant at p < 0.005.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Galit (F_1) domates çeşidinde 4-CPA'nın verim,erkencilik,kalite ve içsel 4-CPA düzeylerinde etkileri
    (1998) Özgüven, Ahsen Işık; Paksoy, Mustafa; Yılmaz, Cenap; Tatlı, Hatice
    Önemli sebze türlerinden biri olan domatesin örtü altında yetiştiriciliğinde bir takım sorunlar bulunmaktadır. Bunların arasında en önemlisi kış aylarındaki düşük sıcaklıklar nedeniyle meyve tutumunun olmamasıdır. Bu durumda seraların ısıtılması gerekmektedir. Ancak bu ısıtma oldukça pahalıya mal olmaktadır. Bu nedenle düşük sıcaklıkta meyve tutumunu sağlamak için 4-CPA gibi büyümeyi düzenleyici maddelerin kullanımı halen gündemdedir. Araştırma sera koşullarında yetiştirilen Galit F1 domates çeşidi ile kurulmuştur. 4-CPA uygulaması açan çiçeklere bir ve iki kez olmak üzere 0,15, 30 ve 60 ppm dozlarında uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda bitki başına verim, meyve şekli ve kalitesi incelenmiştir. Ayrıca elde edilen meyvelerde densitometrik olarak TLC de 4-CPA analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre bitki başına en yüksek verim 30 ppm 4-CPA'nın çiçeklere bir kez püskürtülmesinden elde edilmiştir. Yapılan analizlerde ise meyvelerde ng cinsinden bile 4-CPA kalıntısına rastlanılmamıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Irrigation and nitrogen level affect lettuce yield in greenhouse condition
    (ACADEMIC JOURNALS, 2008) Acar, Bilal; Paksoy, Mustafa; Tuerkmen, Oender; Seymen, Musa
    This study was conducted to investigate the effect of different irrigation and nitrogen levels on lettuce yield characteristics in greenhouse condition from December 2006 to March 2007. Irrigation levels of 100% of total class A pan (S1), 80% of total class A pan (S2), 60% of total class A pan (S3) and nitrogen levels of 0 kg ha(-1) (N1), 100 kg ha(-1) (N2), 200 kg ha(-1) (N3), and 300 kg ha(-1) (N4) were applied by drip system. Irrigation levels did not show any significant effect on head weight, marketable head weight, number of leaves, height of plants, head circle, root length, and root extent except core length and total soluble solid, TSS. The highest head and marketable head weight were found as 355.17 and 334.78 g in S1 application, respectively. Nitrogen levels had no significant effect on measured parameters. These values were the highest as 365.06 and 342.93 g in N3 application.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Mineral composition of inbred confectionary pumpkin candidates from Turkey originated populations
    (2018) Erdinç, Çeknas; Seymen, Musa; Türkmen, Önder; Fidan, Sali; Paksoy, Mustafa
    Türkiye, çerezlik kabak üretiminde en önemli ülkeler arasındadır. Çalışmanın amacı, ülkenin farklı bölgelerinden toplanan ve S5 kademesine ulaştırılan çerezlik kabak ıslah hatlarında tohum kabuğu ve tohumdaki bazı mineral maddelerin miktarını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, S5 kademesinde yirmi yedi kabak genotipi ve genotip olarak karakterize edilmiş iki yerel popülasyon kullanılmıştır. Tohum kabuğu ve tohumda P, K, Ca, Fe, Mg, Mn, Cu, S ve Zn minerallerinin içeriği ayrı ayrı belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarında, tohum içerisindeki en yüksek mineral madde içeriği P için "A14" ve "A25", K için "A14", Ca için "B17" ve "A8", Fe için "B33" ve "C24", Mg için "A14", Mn için "C30" ve "A32", Cu için "A14", S için "A14" ve Zn için "A14" hatlarında belirlenmiştir. Tohum kabuğunda ise P için "B14", K için "A14", Ca için "A11", Fe için "B25" ve "C25", Mg için "A11", Mn için Ürgüp Sivrisi (popülasyon), Cu için "A33", S için "C18" ve Zn için "A14" hatlarında en yüksek değerler gözlenmiştir. Sonuç olarak A14 en yüksek mineral madde içeriğine sahip genotip olarak tespit edilmiştir
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Modeling of Some Physical Properties of Watermelon (Citrullus Lanatus (Thunb.) Mansf.) Seeds Depending on Moisture Contents and Mineral Compositions
    (PAKISTAN BOTANICAL SOC, 2010) Paksoy, Mustafa; Aydın, Cevat; Türkmen, Önder; Seymen, Musa
    In this study, mineral contents for human diet and some physical properties that are important for the design of equipments for sowing, harvesting, processing, transportation, sorting, separation and packaging of watermelon seed (cv. Diyarbakir) grown in South Eastern Turkey were determined. Those properties were evaluated as functions of moisture content in the moisture range from 6 to 28% dry basis (d.b.) for the rewetted watermelon seed. Results showed the average length, width, thickness, the geometric mean diameter, sphericity, 1000 seed weight, unit mass and volume of the seed were found as 10.8, 6.8, 2.3, 5.5 mm, 51.5%, 94.10 g, 0.089 g and 0.13 cm(3), respectively. The bulk density decreased from 446.4 to 417.68 kg m(-3), true density increased from 639 to 732 kg m(-3), porosity increased from 30.79 to 45.46%, projected area increased from 0.42 to 0.60 cm(2), terminal velocity increased from 4.45 to 4.82 m s(-1) and the rupture force decreased from 9.94 N to 2.52 N, the sphericity increased from 51.48 to 52.31 % while the moisture content of watermelon seed increased from 6 to 28% d.b. Mineral contents and chemical compositions of seeds including K, P, Ca, Na, Zn, Fe, crude protein, crude oil, crude fiber and total ash were 0.41, 0.74, 1.53, 0.062, 0.20, 0.13, 345.5, 520.0, 55.0 and 33.5 g kg(-1), respectively. The physical properties varied as functions of moisture content for the rewetted watermelon seed. Those variations were evaluated as mathematical model.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim