Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Uğurtan, Mevlüt Han" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Nigella sativa'nın (Çörek otu) karaciğerde karbontetraklorür hepatotoksisitesi üzerine apoptotik etkilerinin moleküler olarak araştırılması
    (Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014-07-18) Uğurtan, Mevlüt Han; Uysal, Tuna
    Hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların pek çok yan etkisinin olması, doğal bitkilere olan ilgiyi arttırmıştır. Bu tür bitkilerin ilaç olarak kullanılması, insanlık tarihi kadar eskidir. Bu tez çalışmasında Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde 2000 yılı aşkın süredir birçok hastalığın tedavisinde kullanılan şifalı bir bitki olarak tanımlanan Ranunculaceae (Düğünçiçeğigiller) familyasından Nigella sativa (Çörek otu) bitkisinin rat karaciğerne karbontetraklorür hepatotoksisitesi üzerine apoptotik etkilerinin moleküler belirteçlerle araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla kontrol, CCl4, CCl4 + çörek otu yağı ve sadece çörek otu yağı olmak üzere 4 deney grubu oluşturulmuştur. Ratlardan alınarak disekte edilen karaciğer dokuları morfolojik olarak değerlendirdiğinde karbontetraklorür uygulanan karaciğer dokusunda belirgin bir yağlanma oluştuğu gözlenmiştir. CCl4 ve çörek otu yağını birlikte uyguladığımız deney grubuna ait karaciğer dokusunda morfolojik olarak yağlanmanın azaldığı görülmüştür. İzole edilen DNA'lar (%0,7) agaroz jele yüklenerek fragmantasyon analizi yapılmış, izole edilen RNA'lardan cDNA sentezi ve sırasıyla GAPDH, BCL-2, BAX gen bölgelerinin amplifikasyonları yapılmıştır bunun yanı sıra kaspaz 3 enzim aktivitesi ölçümleri yapılmıştır. Gen ekspresyon düzeyleri Image J programı kullanılarak ölçülmüştür. Sonuçlar bu gen bölgelerinin ifade seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Moleküler sonuçlarımız CCl4 uygulanan grupta karaciğer hücrelerinin tümörleşmeye doğru gittiğini ve bu etkinin CCl4 ve çörek otunun birlikte kullanıldığı grupta azaldığını göstermiştir. Moleküler sonuçlar ve morfolojik gözlemler çörek otu yağının karbontetraklorür hepatoksisitesi üzerinde geri dönüştürücü ve koruyucu etkisi olduğu saptanmıştır.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim