Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • DSpace İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Yoruk, Nuray Gamze" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Control of fermented sausage, salami, sausage, and hamburger meatballs produced in meat production facilities applying the ISO Food Security System for food pathogens
    (SCIENTIFIC TECHNICAL RESEARCH COUNCIL TURKEY-TUBITAK, 2017) Yoruk, Nuray Gamze; Guner, Ahmet
    In this study, fermented sausage, salami, sausage, and hamburger meatballs produced by 6 different companies were assessed for pathogen contamination. These firms were either International Organization for Standardization (ISO) 22000-compliant or non-ISO 22000 compliant. Samples were taken 4 times over 4 seasons. The total mesophilic aerobic quantities of Bacillus cereus, Clostridium perfringens, and Staphylococcus aureus, along with the presence of Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Escherichia coli O157:H7, were tested in each sample. In 96 samples, Salmonella spp. (3.12%), L. monocytogenes (17.7%), and E. coli O157: H7 (4.16%) were detected. From the ISO-certified firms, Salmonella spp. were detected in one meatball (8.33%). L. monocytogenes was detected in 7 meatballs (58.31%), one sausage (8.33%), and one salami (8.33%). E. coli O157: H7 was detected in one meatball (8.33%) and one sausage (8.33%). These results indicate that the ISO system by itself is not an effective food security system for public health. All applications of food security related to consumer health are important and must be ensured at all stages of the supply chain, from the general health conditions of animals to the end delivery of products for the consideration of conscious customers.

| Selçuk Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Selçuk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Konya, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim