Yazar "Tilki, Muammer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 8 / 8
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde Yetiştirilen Esmer İneklerin Süt Verim Özellikleri ve Bu Özelliklere Bazı Çevre Faktörlerinin Etkisi(Scientific Technical Research Council Turkey, 2003) Tilki, Muammer; İnal, Şeref; Çolak, Mehmet; Tekin, Mehmet EminBu çalışma, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Esmer sığırların süt verim özellikleri ile bu özelliklere bazı çevre faktörlerin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla 1987-1998 yılları arasında yetiştirilen 273 ineğe ait 730 laktasyon kaydı kullanılmıştır. Araştırmada gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi, kuruda kalma süresi ve laktasyon süresi için en küçük kareler ortalamaları 3631 kg. 3332 kg, 97,1 gün ve 313,8 gün bulunmuştur. Süt verimi ve laktasyon süresi üzerine yıl ve yaşın etkisi önemli olurken (P < 0,01-0,001), mevsimin etkisi önemsiz bulunmuştur (P > 0.05). Kuruda kalma süresi üzerine yılın etkisi çok önemli (P < 0,01). yaşın ve mevsimin etkisi ise önemsiz olarak tespit edilmiştir (P > 0.05).Öğe Effect of fattening length, sex and feather colour on growth and fattening performance in native Turkish geese(Selçuk Üniversitesi, 2011) Saatcı, Mustafa; Arslan, Cavit; Ünal, Yücel; Tilki, Muammer; Aksoy, Ali RızaAmaç: Çalışma entansif şartlarda yetiştirilen yerli Türk kazlarında besi performansı üzerine; besi süresi, cinsiyet ve tüy renginin etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 145 adet kaz civcivi kullanılmıştır. Kazlar her bir besi süresi içinde (10 ve 12 hafta) tüy rengine göre 4 gruba bölündü. Kazlar, kanat numarası takılarak haftalık olarak tartıldı. Bulgular: Çalışma sonunda besi grupları arasında (10 ve 12 hafta) canlı ağırlık bakımından herhangi bir istatistik fark bulunmamıştır (p>0.05). Hem tüy rengi hem de cinsiyet ise 5. haftadan itibaren çalışma bitimine kadar canlı ağırlık üzerinde etkili olmuştur (p<0.05). En yüksek canlı ağırlık kazancı sarı tüy rengine sahip kazlarda, en düşük canlı ağırlık kazancı ise alaca kazlarda belirlenmiştir. Hocam buraya, Çalışma ile entansif şartlarda yetiştirilen yerli kazlar için ilave bilgiler sağlanmış olup, sarı tüy rengine sahip kazların diğer kazlardan daha fazla canlı ağırlık kazandığı tespit edilmiştir. Öneri: Elde edilen sonuçlar entansif şartlarda yetiştirilen yerli kazların besisinin, canlı ağırlık artışındaki düşme ve yem tüketimindeki artıştan dolayı 9-10 haftalık yaştan sonra uygun olmayacağı sonucuna varılmıştır.Öğe Effect of Teat Shape on Milk Yield and Milking Traits in Brown Swiss Cows(2005) Tilki, Muammer; Çolak, Mehmet; İnal, Şeref; Çağlayan, TamerÇalışma, İsviçre Esmeri ineklerin meme ve meme başı şekli, sağım süresi, süt akış hızı ve süt verimi arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Silindir, huni ve şişe meme başı şekillerine göre 305 günlük süt verimi ortalamaları sırasıyla 3156, 3169 ve 2377 kg olarak bulunmuştur. Sağım süresinin 1, 2 ve 3. süt verim gruplarında genel ortalamaları sırasıyla 6,54, 6,56 ve 6,20 kg/dakika olarak belirlenmiştir. Ön ve arka meme başı uzunlukları ve çapları ile süt akış hızı arasında negatif fenotipik korelasyonlar bulunmuştur. Süt akış hızı ile 305 günlük süt verimi ve sağım süt verimi arasında yüksek derecede önemli pozitif korelasyon katsayıları tespit edilmiştir (P 0,001). Yine süt akış hızı ile sağım süresi arasında yüksek derecede önemli negatif korelasyon katsayıları belirlenmiştir (P 0,001). Sonuç olarak, şişe meme başına sahip ineklerin süt verimi silindirik ve huni meme başına sahip ineklerin süt veriminden daha az bulunmuştur.Öğe The Effects of Parent Age, Egg Weight, Storage Length and Temperature on Fertility and Hatchability of Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica) Eggs(MEDWELL ONLINE, 2009) Dere, Suleyman; Inal, Seref; Caglayan, Tamer; Garip, Mustafa; Tilki, MuammerThis study was carried out to investigate the effects of egg weight, storage temperature of hatching eggs, parent age and storage length during preincubation period on fertility and hatchability traits in Japanese quail. Totally 5015 eggs data obtained from Japanese quail, in factorial design trial (2x2x4x10), was analysed by General Linear Method (GLM) by using 4 way analysis of variance (10-11 and 14-15 degrees C egg storage temperature, 3 and 6 months of parentage; 10, 10-11, 11-12, >12 g egg weights and 0-9 days egg storage length factors). Inspecting GLM results, differences among fertility averages was statistically significant for egg weight (p = 0.0001), egg storage temperature (p = 0.007) and storage length (p = 0.018) factors and was not statistically significant for parent age factor. Differences among hatchability averages was statistically significant for egg weight (p = 0.005), egg storage temperature (p = 0.0001) and was not statistically significant for storage length and parent age factors.Öğe Japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) kuluçka öncesi yumurta ağırlık kaybı ile yumurta ağırlığı ve civciv çıkış ağırlığı arasındaki ilişkiler(2005) Dere, Süleyman; İnal, Şeref; Garip, Mustafa; Çağlayan, Tamer; Tilki, MuammerBu araştırmanın amacı Japon bıldırcınlarında civciv çıkış ağırlığı(CÇA) ile yumurta ağırlığı ve farklı günlerde depoda bekletme döneminde meydana gelen yumurta ağırlık kayıpları arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Araştırmada Civciv kuluçkadan çıkış ağırlığı ile yumurta ağırlığı 0.47(P0.01) ve 4. gün bekletmeyle şekillenen yumurta ağırlık kaybı (0.36, P0.01) arasında önemli pozitif korelasyonlar tespit edilmiştir.Farklı günlerdeki yumurta ağırlık kaybı grupları arasında (4.ve10.gün hariç) pozitif yüksek korelasyonlar bulunmuştur (P0.01)Öğe Kars ili sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: II. Yetiştirici talepleri(2013) Tilki, Muammer; Aydın, Erol; Sarı, Mehmet; Aksoy, Ali Rıza; Önk, KadirBu araştırmada; Kars ili merkez ilçe, Akyaka, Arpaçay, Digor, Kağızman, Sarıkamış, Selim ve Susuz ilçeleri ve bağlı köylerinde yer alan sığır işletmelerinin genel yapısı incelenmiş, işletmelerin modernize edilmesi ve/veya yeni yapılması durumunda yetiştiricilerin talepleri değerlendirilmiştir. Araştırmanın verilerini Kars Merkez ilçe dâhil toplam 8 ilçesi ve bağlı 189 köylerindeki 412 süt sığırı işletme sahibi ile yüzyüze uygulanan anket çalışması oluşturmuştur. Araştırma kapsamında incelenen işletmelerin toplam sığır varlığı 16.066 baş olup, bu değer 2010 yılı TÜİK verilerine göre Kars ili sığır varlığının yaklaşık %4’ünü oluşturmaktadır. Anket yapılan işletmelerde kullanılan ahır tipleri içerisinde en yaygın “kapalı bağlı ahır”lar olduğu tespit edilmiştir. Yetiştiriciler gelecekte de “kapalı bağlı ahır” tipini tercih edeceklerini bildirmişlerdir. Kapalı bağlı ahırları tercih edenlerin oranı %79.13 olarak tespit edilmiştir. Ancak burada mevcut durumdan farklı olarak kapalı serbest dolaşımlı ahır talebinin (%16.26), ahır tipleri arasındaki oranının %14.32 puan yükseldiği belirlenmiştir. Bölgede ve ilde eski ahırların geliştirilmesi, modernize edilmesi ve tespit edilecek olan aksaklıkların giderilmesi, yeni ahırların yapılması amacıyla; sektör paydaşları ile ortak çalışmalar yapılması faydalı olacaktır. Ayrıca bölgede oldukça yaygın olan kapalı bağlı ahırlarda belirlenen olumsuzluklar ve yetersizliklerinden dolayı, yeni yapılacak ya da modernize edilebilecek kapalı bağlı ahırların yerine, serbest duraklı ahırların yapılmasının daha uygun olacağı kanaatine varılmıştır.Öğe Konya hayvancılık araştırma enstitüsündeki esmer ırk sığırların dölverimi özellikleri(2003) İnal, Şeref; Tilki, Muammer; Çolak, Mehmet; Ümitli, SeyitBu çalışma, Konya Hayvancılık Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Esmer ırk sığırların döl verimi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Enstitüde 1990-1999 yılları arasında yetiştirilen 230 inekte incelenen döl verimi özelliklerine ait ortalamalar; ilk sıfat yaşı 20.8 ay, ilk buzağılama yaşı 32.7 ay, gebelik oranı % 80.04, normal doğum oranı % 93.31, anöstrüs oranı % 4.46, yavru atma oranı % 2.23, erken ve ölü doğum oranı % 1.67 ve 1.81, ikiz doğum oranı % 0.97, gebelik başına tohumlama sayısı 1.76, buzağılama aralığı 382.5 gün, gebelik süresi 286.5 gün, servis periyodu 124.0 gün, doğum sonrası ilk tohumlama aralığı 72.5 gün ve ilk-son tohumlama aralığı 47.7 gün olarak hesaplanmıştır, incelenen dölverimi özellikleri Konya Hayvancılık Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen Esmer ırk sürüsünde iyi bir dölverimi performansı olduğunu ortaya koymuştur.Öğe Omega-6, 3, 9 ve Doymuş, Yağ Asitleri Bakımından Zengin Rasyonların Japon Bıldırcınlarında Döl verimi ve Performans Üzerine Etkisi(2000) Balevi, Tahir; Dere, Süleyman; Coşkun, Behiç; Tilki, MuammerBu çalışmada omega-6, 3, 9 ve doymuş yağ asitleri bakımından zengin rasyonlarla beslenen bıldırcınlarda verim performansları. fertilité oranları, kuluçka randımanları ve canlı ağırlık değişimleri incelendi. Denemede 120 dişi ve 40 erkek olmak üzere toplam 160 adet 12 haftalık yaşta Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanıldı. Hayvanlar 4 ana grubu ayrıldı. Her bir grup 3'er adet dişi bıldırcın içeren 10 alt gruptan meydana geldi. 15 günlük hazırlık döneminden sonra, 3 ay süreyle verim özellikleri belirlendi. Bunu takiben her bir alt gruba aynı yemle beslenen birer adet erkek bıldırcın konuldu. Gruplara deneme süresince % 2 oranında ayçiçek yağı (kontrol grubu), keten yağı. zeytin yağı ve iç yağı içeren rasyonlar verildi. Deneme sonunda gruplarda yumurta verimleri sırasıyla % 68.86, 71.78, 68.26 ve 67.93; kuluçka randımanları ise % 49.16, 51.33, 48.52 ve 47.12 olarak tespit edildi (p0.05). Günlük yem tüketimleri 33.18 ile 35.03 g arasında değişti. Fertilité oranları en düşük zeytin yağı içeren rasyonla beslenen gruptan, en yüksek ise keten yağı içeren rasyonu tüketen gruptan elde edildi (p0.05). Bir düzine yumurta üretimi için tüketilen yem miktarı en yüksek iç yağı içeren rasyonu tüketen gruptan, en düşük ise keten yağı içeren rasyonu tüketen gruptan elde edildi. Deneme sonunda gruplarda bulunan erkek ve dişi bıldırcın canlı ağırlık ortalamaları arasında ise istatistik! bakımdan önemli bir farklılık olduğu belirlendi (p0.05). Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarında omega-3 yağ asidi bakımından zengin yağların kullanılmasının performansı ve dölverimini olumlu yönde etkilediği söylenebilir.